F.A.Q.

Hieronder staan de meest gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Mail dan naar s.draaijer@vu.nl of s.klinkenberg@uva.nl

Waar staat qDNA voor?

qDNA staat voor (in goed Engels): question Design aNd Analyses tool. Een website die helpt bij het ontwerpen en analyseren van toetsen en toetsvragen.

Wie heeft de QDNAtool opgezet?

UvA en VU in samenwerking met NLware met behulp van subsidie van SURF.

  • drs. Nynke Bos, Universiteit van Amsterdam
  • drs. Sharon Klinkenberg, Universiteit van Amsterdam
  • ir. Silvester Draaijer, Vrije Universiteit Amsterdam

Waar vind ik de gehoste applicatie?

De applicatie draait op www.qdnatool.org.

Wat kost het om gebruik te maken van de gehoste applicatie?

Tot en met 2013 betaalt SURF de kosten voor het hosten en onderhouden van de applicatie. Na 2014 zal de applicatie via een instellingsaccount worden aangeboden via SURFmarket. De jaarlijkse kosten daarvan zullen heel acceptabel zijn. Van deze bijdrage worden dan de hostingkosten betaald en het oplossen van technische problemen.

Als u zelf de software wilt installeren en hosten is dat natuurlijk kostenloos.

Komen er nog nieuwe features en functies beschikbaar?

In het kader van de SURF mini-tender is de basisfunctionaliteit van het programma ontwikkeld. Extra functies en features kunnen op verschillende manieren gerealiseerd worden. Ten eerste kunt u zelf functies toevoegen aan de Open Source product en laten opnemen in nieuwe releases. Ten tweede kunt u samen met de VU en UvA op projectbasis nieuwe functies laten ontwikkelen. Per functie zal gekeken worden hoe dat het meest effectief kan.

Waar kan ik de gratis software downloaden?

Als u zelf de software wilt hosten kunt de de bronbestanden downloaden vanaf Github. Dit is de lokatie: https://github.com/nlware/qdnatool.

Hoe moet ik de software installeren op mijn eigen webserver?

Op Github vindt u alle informatie om de qDNA tool op uw eigen server te installeren.

Wie kan me helpen als ik geen account kan krijgen op de gehoste omgeving?

In principe kan elke instelling die op SURFconext is aangesloten toegang krijgen tot de tool.  Alle docenten van die instelling kunnen er dan gebruik van maken. Om deze toegang te krijgen vragen we een acceptabele bijdrage van de instelling die wordt aangesloten om de applicatie in de lucht te houden, kleine bugs op te lossen en verder te werken aan uitbreidingen. Dit verloopt via SURFmarket. Vraag uw SURF instellingscontactpersoon hier naar.

Kan ik zelf de software installeren en gebruiken?

De qDNA tool is Open Source software. De source code is te downloaden van Github. Het systeem draait op servers die PHP en MySQL kunnen draaien. Het is ontwikkeld in het CakePHP framework en maakt gebruik van Twitterbootstrap voor de vormgeving.

Wie kan me helpen als ik niet in kan loggen op de gehoste omgeving?

Inloggen verloopt via SURFconext. Uw SURF instellingscontactpersoon moet actief toegang geven om uw instelling aan te sluiten op qDNA.

Als u voor de eerste keer inlogt zal er gevraagd worden om toestemming te geven om uw gegevens met de qDNA tool uit te wisselen.

Als inloggen voor uw instelling is geactiveerd, maar er zijn toch inlogproblemen, dan dan het zijn dat er een probleem is met de verbinding aldaar. Vraag dat na bij uw SURFmarket contactpersoon. Mocht er nog een ander probleem zijn, mail dan naar s.draaijer@vu.nl. Er kunnen helaas geen handmatige accounts worden aangemaakt.

Bij wie kan ik terecht voor inhoudelijke vragen over toetsontwikkeling?

Het kan ook zijn dat u inhoudelijke vragen of ideeën heeft over toetsvraagontwikkeling. Mail dan naar Silvester Draaijer van de VU: s.draaijer@vu.nl

Bij wie kan ik terecht voor inhoudelijke vragen over toetsanalyses?

Als u vragen heeft over het uitvoeren van toetsanalyses met de tool of het interpreteren van de resultaten, neem dan contact op met Sharon Klinkenberg van de UvA: s.klinkenberg@uva.nl.

Hoe importeer ik vragen vanuit qDNA naar Respondus?

Zie deze video

Vanuit Respondus kunnen vragen naar allerlei toetssystemen worden doorgevoerd, o.a. Blackboard, Moodle, Canvas e.d.

Voor Moodle zou ook gebruik kunnen worden gemaakt van de Moodle Converter: Zie: http://vletools.com/

Hoe importeer ik vragen vanuit qDNA naar Questionmark Perception?

Zie de video

Als ik vragen uitvoer naar Questionmark Perception, dan komen de vragen ‘lelijk’ over. Wat kan ik doen?

De uitvoer van vragen uit de qDNA tool volgt de officiële QTI XML mark-up language. Het blijkt dat Questionmark Perception niet goed omgaat met de paragraph tags <p></p>. Questionmark voegt aan elke regel nog een keer deze codes toe.

Om dit op te lossen opent u het gedownloade XML bestand uit de qDNA tool en opent dit met bijvoorbeeld het programma PSpad (http://www.pspad.com/en/). Eerst maakt u de html code netjes met PSPad:

html-clean-pspad

U verwijdert verwijderd vervolgens alle code die er uitziet als [<p> door [. Dan heeft u de begin <p>’s er uit gehaald. U moet daarnaast nog de codes </p>] of </p> ] vervangen door ].

delete-paragraphs

Als u dan de XML invoert ziet de opmaak er (bijna) normaal uit. Zie ook de video die laat zien hoe u vragen in Questionmark Perception kunt importeren.

Als ik vragen uitvoer naar Questionmark Perception, dan komen de plaatjes niet mee. Wat kan ik doen?

Een groot probleem van de IMS QTI import in Questionmark Perception is dat daarbij sowieso  geen plaatjes mee kunnen worden genomen. Deze plaatjes moeten dus handmatig worden toegevoegd.

Als ik formules invoer in de vragen, dan kan ik deze niet meer aanpassen na het opslaan. Is dat normaal?

Helaas is het zo dat er geen goede Open Source editor bestaat waarbij de mogelijkheid blijft bestaan om ingevoerde wiskundige vergelijkingen weer te kunnen bewerken. Er bestaan wel betaalde editors die dat kunnen. Omdat de qDNA tool een Open Source product is, kan er niet gekozen worden voor zo’n betaalde variant.

Een eenmaal ingevoerde wiskundige vergelijking kan dus niet bewerkt worden en er moet dan een nieuwe vergelijking worden ingevoerd.

Wat nog niet kan in qDNA ontwerptool

Kan ik ook vragen uit andere systemen in qDNA importeren?

Helaas kunt u nog geen vragen importeren in de qDNA tool. Op basis van samenwerking in de toekomst zou deze functie nog toegevoegd kunnen worden.

Ik wil mijn vragen graag in een specifieke volgorde zetten. Kan dat?

Helaas is het (nog) niet mogelijk om de vragen te sorteren of in een specifieke volgorde te zetten. Die functionaliteit zou nog ontwikkeld moeten worden.

Ik wil zoeken op termen/woorden uit mijn vragen. Kan dat?

Helaas is het (nog) niet mogelijk om vragen te zoeken met een tekst search. Die functionaliteit zou nog ontwikkeld moeten worden.

Ik zie alleen maar Juist/Onjuist, multiple-choice, multiple-response en open vragen. Klopt dat?

Ja, het systeem ondersteunt alleen die vraagvormen nog maar. Functionaliteit om meer vraagtypen te ondersteunen zou nog ontwikkeld moeten worden.